26 Ιουλ 2010

Η στοχοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας



Η στοχοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας
του Αθανάσιου Κων. Πλεύρη
δικηγόρου, διδάκτορα ποινικού δικαίου
βουλευτή Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ.


Μετά την άνανδρη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, τα συλλυπητήρια στην άτυχη οικογένεια του στην γυναίκα του, το παιδί του και το παιδί που δεν τον γνώρισε, ανοίγει μεγάλη κουβέντα για την σύγχρονη μορφή τρομοκρατίας. Η παραδοσιακή μορφή τρομοκρατίας συνδεόταν με την επιλογή συμβολικών στόχων. Προφανέστατα η απαξία των πράξεων της παραδοσιακής με την σύγχρονη τρομοκρατία είναι η αυτή, η διαφορά, ωστόσο, έγκειται στο ότι πλέον η σύγχρονη τρομοκρατία συμβαδίζει με το οργανωμένο έγκλημα και έχει στόχο ολόκληρη την κοινωνία.
Ο εναγκαλισμός της σύγχρονης τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα ενέχει τον κίνδυνο ότι πλέον αδίστακτοι τύποι της νύκτας συναγελάζονται με τους τρομοκράτες δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα που εκατέρωθεν εξυπηρετούν τους στόχους τους. Από την μια οι άνθρωποι του υποκόσμου έχουν έναν στρατό με ψευτο-ιδεολογική κάλυψη ώστε να κρύβουν τις πιέσεις τους και από την άλλη η τρομοκράτες αποκτούν επαγγελματίες εγκληματίες αδίστακτους για την κάθε κίνηση.
Από την άλλη πλευρά η στοχοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας γεννά ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας σε όλο τον κοινωνικό ιστό. Πλέον ένας δημοσιογράφος, ένας μικρός επιχειρηματίας, ένας αστυνομικός των 800 ευρώ και ένας γενικότερα αστός θεωρεί τον εαυτό του πιθανό στόχο. Σε κάθε κίνηση του ο πολίτης που επιλέγει τον αστικό τρόπο ζωής αγωνιά για το τι θα του ξημερώσει. Μια τέτοια ανασφάλεια πέρα από την όποια ψυχολογική πίεση συνιστά δυναμίτιδα στον κοινωνικό ιστό. Η κοινωνική συνοχή επιτυγχάνεται διότι το κράτος εγγυάται το μίνιμουμ ασφάλειας στον πολίτη. Όταν το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια πλήττουν αυτή την λειτουργία του κράτους αυτομάτως διαρρηγνύεται και ο κοινωνικός ιστός.
Η κοινωνία λοιπόν πρέπει να αντιδράσει συντεταγμένα και άμεσα. Η αντίδραση θα πρέπει να είναι στην άμεση καταστολή όλων των θυλάκων που τροφοδοτούν την τρομοκρατία. Γιάφκες, αντιεξουσιαστές δήθεν αναρχικά στέκια και τα ορμητήρια των πανεπιστήμιων πρέπει να ελεγχθούν. Δεν είναι δυνατόν η πρυτανεία να προστατεύει το Indymedia που στοχοποιεί ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον θανόντα. Οι ευθύνες τις συντεταγμένης πολιτείας που δίνει πεδίο δράσης στην τρομοκρατία είναι τεράστιες. Η άμεση καταστολή είναι εφικτή.
Εκτός όμως από την καταστολή θα πρέπει να δοθεί και η ιδεολογική μάχη. Είναι αστείο να πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία δεν έχει και ιδεολογική αφετηρία, την πιο ακραία μορφή της Άκρας Αριστεράς. Όσο δεν το βλέπουμε δε μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Η ιδεολογική μάχη θα δοθεί από την κοινωνία με την απομόνωση των τρομοκρατών και την αντιμετώπιση του δήθεν επαναστατικού τους, αντικοινωνικού τους προφίλ με την ενδυνάμωση των κοινωνικών και εθνικών αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: