25 Οκτ 2008

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

Η Κ.Υ.Α. Ειδικού χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, δεν κινείται προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη Ζάκυνθο και την οικονομία του νησιού. Αν και φαίνεται ότι υπάρχει γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιονίων Νησιών, εν τούτοις κινείται σε πολύ μακρινά πλαίσια από τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας, σε αντίθετα με τις αντίστοιχες ανάγκες της Κέρκυρας, της Ρόδου και της Κρήτης οι οποίες καλύπτονται στο σύνολο τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί 10 χρόνια, είχαν εξαιρέσει τη Ζάκυνθο από τα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου για ανεγέρσεις νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων 5 αστέρων, με αποτέλεσμα το νησί να μην έλλειψη ποιοτικών καταλυμάτων, με όλα τα επακόλουθα που έφεραν την κατάρρευση του τουριστικού προϊόντος στο Νησί μας.

Θεωρούμε, ότι η Ζάκυνθος δεν είναι αναπτυγμένος τουριστικά Νομός στο σύνολό του, αν εξαιρέσουμε τη περιοχή του Δ.Δ. Λαγανά του Δήμου Λαγανά, όπως προβλέπεται από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ και κατά συνέπεια οι υποβαθμισμένες τουριστικά περιοχές δεν θα έχουν δυνατότητα αναβάθμισης.

Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει ο αποκλεισμός της Ζακύνθου από κάθε δραστηριότητα εναλλακτικού τουρισμού και η φωτογραφική χωροθέτηση γηπέδου γκολφ, σε ένα νησί που αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροδότησης, όταν τα υπόλοιπα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Συμφωνούμε πλήρως με την τοποθέτηση της ΟΚΕ Ζακύνθου ότι «…το βασικό μέτρο που χρειάζεται η Ζάκυνθος, που αφορά και στον Τουρισμό και πρέπει να ληφθεί άμεσα από την Νομαρχία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να σπεύσουν για την ολοκλήρωση της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης και για τον καθορισμό, με βάση επιστημονικές προδιαγραφές και με λαϊκή συμμετοχή, των χρήσεων γης με προστασία της γεωργικής γης, των δασών, των βουνών και των ακτών και την οριοθέτηση τουριστικών αλλά και βιομηχανικών περιοχών, όπως επίσης και η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεως στο νησί».

Ζητούμε να επιστραφεί ως απαράδεκτη η συγκεκριμένη ΚΥΑ, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε στο μέλλον να χαράσσεται αναπτυξιακή πολιτική για τη Ζάκυνθο μέσα από τα πολυτελή γραφεία των golden boys του Κολωνακίου, αλλά μέσα από μια πλατιά, λαϊκή συζήτηση, με συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού μας.



Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Α. Μαρίνος Α.Κοκκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: