2 Αυγ 2011

Το επιχείρημα υπέρ μίας κυβέρνησης συνασπισμού ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.


Εν μέσω ανεξέλεγκτων διαδόσεων για πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε επίμονα ζητήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να χειριστεί την οικονομική κρίση, μια προοπτική που γρήγορα εξασθένισε μετά την αποτυχία των συνομιλιών του περασμένου μήνα μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αντιπολιτευόμενης Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Τώρα, όπως ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης λέει σε μία συνέντευξη στην «Athens News», αν η επιθυμητή εθνική συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιτευχθεί, μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι πιθανή.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μία προγραμματική σύγκλιση με την Νέα Δημοκρατία», λέει ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κόμματα θα έχουν τους απαιτούμενους βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αλλά «η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΝΔ», λέει. «Προϋπόθεση από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ. για οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού είναι η προγραμματική σύγκλιση. Τα θέματα που θέτουμε είναι σαφή και η μετανάστευση είναι ψηλά στην ατζέντα», λέει. Πιστεύει ότι η ιδεολογική συγγένεια κάνει τα πράγματα ευκολότερα.

Πράγματι, τα δύο μέρη συμφωνούν σε βασικά ζητήματα, όπως η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των φόρων, οι περικοπές του προϋπολογισμού και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Σαμαράς και Καρατζαφέρης αλιεύουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων και έχουν ανταλλάξει πολύ σκληρά λόγια στην Βουλή. Αλλά η κίνηση Καρατζαφέρη να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο, αν και υπερψήφισε το Μνημόνιο διάσωσης το 2010, κάνει μια μελλοντική συμμαχία με την ΝΔ ευκολότερη.

Ο κ. Βορίδης ισχυρίζεται ότι «το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο, με τις τεράστιες αυξήσεις φόρων, κυρίως αντανακλά τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθεί να σώσει το μεγάλο κράτος που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο είναι η κύρια δεξαμενή των πελατών του. Το ΠΑΣΟΚ μειώνει έτσι την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή του δημόσιου τομέα και μεταθέτει το βάρος στον ιδιωτικό τομέα, την μόνη μηχανή που έχουμε για να μας βγάλει από την κρίση».

Όσον αφορά την παρατήρηση του επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας θα είναι πολύ περιορισμένη», ο κ. Βορίδης πιστεύει ότι «ο Γιούνκερ παίζει με τις φωνές στις χώρες της Ε.Ε. που αντιτίθενται στα δάνεια στην Ελλάδα». «Με ενοχλεί πολύ, όπως και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η θέση είναι εξευτελιστική και ταπεινωτική», τονίζει.

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. επιτίθεται επίσης στην Αριστερά, την οποία κατηγορεί ότι θέλει να διαγράψει δάνεια και να απορρίψει την δημοσιονομική προσαρμογή. Και απορρίπτει τη θεωρία του «απεχθούς χρέους» που υποστηρίζει ότι το χρέος που δημιουργείται, αλλά δεν χρησιμοποιείται με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, δεν πρέπει να επιστραφεί.

Ο κ. Βορίδης πιστεύει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει αστικές διώξεις εις βάρος εταιρειών όπως η Siemens και η HDW, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν χρεώσει κατάφωρα υπερβολικά ποσά για τις υπηρεσίες τους ή έχουν ενσωματώσει το κόστος των δωροδοκιών στις τιμές τους. «Πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ από την μία πλευρά να λέει ότι υπάρχουν σκανδαλώδεις συμβάσεις και να θέλει να διώξει τους υπουργούς, και από την άλλη να μην ζητάει αστικές αποζημιώσεις από τους προμηθευτές;»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον βουλευτή, τα δύο βασικά ζητήματα που μπορούν να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές της Ελλάδας, είναι ο τρόπος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους. Ο ΛΑ.Ο.Σ. θέλει πολύ μεγαλύτερη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και πολύ μικρότερη αύξηση φόρων και ο κ. Βορίδης πιστεύει ότι η Τρόικα συμφωνεί. Δεύτερον, ο κ. Βορίδης λέει ότι πρέπει να υπάρχει μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή κατά το πρώτο έτος, έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί η οικονομία, να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και να παραχθούν έσοδα από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, και να αναπροσαρμοστεί ο προϋπολογισμός αργότερα, όταν το ΑΕΠ θα αυξηθεί. Όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, αυτές πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αφού πραγματικά νοικοκυρευτεί ο δημόσιος τομέας και εξαντληθούν οι ηπιότερες εκδοχές προσαρμογής του προϋπολογισμού.


Μία πειθαρχημένη δημοκρατία
Ο κ. Βορίδης προειδοποιεί για μία επίθεση ευρείας κλίμακας ενάντια στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με την χρήση «ήπιας βίας». Λεκτικές προσβολές και απειλές κατά βουλευτών, εκτοξεύσεις γιαουρτιών εναντίον τους, οργάνωση αντισυγκεντρώσεων στις εμφανίσεις τους, ακόμα και χτυπήματα εναντίον τους, λέει, είναι όλα μέρος της γενικότερης τάσης να αφαιρεθεί η νομιμοποίηση των πολιτικών και να αποδοθεί σε ένα βουλευτή συλλογική ευθύνη. «Η συλλογική ευθύνη είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε κοινωνία που διέπεται από το κράτος δικαίου», λέει.

Αυτό το κλίμα, υποστηρίζει ο κ. Βορίδης, δεν επιτρέπει σε βουλευτές, όπως ο ίδιος, που πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρουν μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κρίση, να ακουστούν. «Αν δεν υπάρχει απάντηση μέσα από το πολιτικό σύστημα και αν οι πολίτες δεν κάνουν πολιτικές επιλογές, αλλά αντιθέτως λένε «όλοι ευθύνονται, όλοι έκλεψαν και όλοι πρέπει να κρεμαστούν», τότε στην πραγματικότητα δεν έχετε καμία πολιτική απάντηση». Υποστηρίζει, επίσης, την ψήφιση ενός νόμο που θα καταστήσει την λειτουργία των κομμάτων πιο δημοκρατική, δίνοντας στην βάση το δικαίωμα επιλογής των υποψηφίων.

Αλλά ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. δεν είναι λάτρης του κινήματος διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων» ή των διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης. Απεχθάνεται ιδιαίτερα την «λαϊκή» συνέλευση στην πλατεία Συντάγματος που απαιτεί «άμεση δημοκρατία». «Αν 500 άτομα συγκεντρωθούν σε μία πλατεία και πουν κάτι, τι πολιτική σημασία έχει αυτό μπροστά σε 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους; Γιατί είναι ισχυρότερο από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία;» αναρωτιέται. «Δεν πιστεύω στις «λαϊκές δημοκρατίες». Δεν μου αρέσουν οι λαϊκές συνελεύσεις. Μου αρέσει η οργανωμένη πολιτεία, η οργανωμένη κοινωνία, η ορθολογική ομιλία. Δεν μου αρέσουν τα πράγματα που είναι μπερδεμένα και ανακατεμένα», δηλώνει.


Προειδοποίησε εγκαίρως
Ένας από τους πιο σεβαστούς βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., με την δομημένη ομιλία ενός δικηγόρου και μία ήρεμη συμπεριφορά, σπάνια στο κόμμα του, ο Μάκης Βορίδης υποβαθμίζει, αλλά δεν αποκηρύσσει την δραστηριότητά του στην ακροδεξιά παράταξη.

Είναι εθνικιστής; «Ναι», απαντάει ευθέως. Και τι σημαίνουν σήμερα οι λέξεις «πατριώτης» και «εθνικιστής»; «Σημαίνουν ότι πρέπει να ανακτήσουμε την οικονομική κυριαρχία μας. Δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με την κήρυξη πτώχευσης. Αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την εθνική κυριαρχία».

Την δεκαετία του 1990, ο Βορίδης ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα «Ελληνικό Μέτωπο», το οποίο προσεγγίστηκε από τον ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη. Τα προγράμματά τους ήταν παρόμοια και ο Βορίδης κατέληξε στον ΛΑ.Ο.Σ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Βορίδης ήταν επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ, που ιδρύθηκε από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, ενώ κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού. Επισκέφτηκε τον Παπαδόπουλο στην φυλακή, αλλά θυμάται ελάχιστα από όσα ειπώθηκαν στην δεκάλεπτη συνάντησή τους, εκτός από το ότι ο Παπαδόπουλος «έδωσε συμβουλές για την οργάνωση της νεολαίας». Όπως ο Βορίδης θυμάται «δεν ήταν κάτι που έμεινε αξέχαστο. Ήμουν πολύ νέος - 20 ετών. Δεν ήταν κάτι συνταρακτικό».

Ο Βορίδης λέει ότι ο κύριος στόχος της ΕΠΕΝ ήταν η απελευθέρωση των αξιωματικών της χούντας για ανθρωπιστικούς λόγους και τονίζει ότι το κόμμα δεν υποστήριξε το καθεστώς της χούντας. «Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δικτατορίας. Δεν πιστεύω σε αυτή. Δεν ήμουν υποστηρικτής του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, και δεν μου άρεσε».

Επομένως, τι τον έκανε να ενταχθεί στην νεολαία της ΕΠΕΝ; «Η ΕΠΕΝ ήταν το κύριο όχημα για να εκφράσει τις απόψεις της η εθνική, λαϊκή και κοινωνική Δεξιά, και είχε εκλέξει ευρωβουλευτή. Ως ακτιβιστής στον εθνικό, πατριωτικό κύκλο που ήθελα να δραστηριοποιηθώ πολιτικά, ήταν η μόνη διέξοδος», λέει ο Βορίδης. «Η ΕΠΕΝ ήταν μια λύση για κάποιον που ήθελε να δώσει ιδεολογικές μάχες για την υπεράσπιση του Έθνους και της Ελευθερίας. Τις μάχες που δεν διεξήγαγε το κύριο σώμα της Νέας Δημοκρατίας και της Δεξιάς, που είχε επιλέξει ένα είδος παράδοσης προς την Αριστερά. Αυτή η παραδοχή έγινε χρόνια αργότερα από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά».

«Δεν μπορείς να αφήνεις την Αριστερά να κυριαρχεί ιδεολογικά ή να συμβιβαστείς μόνιμα μαζί της. Τώρα αυτό ακούγεται μια χαρά. Αλλά όταν έλεγες κάτι τέτοιο το 1983, σε θεωρούσαν «φασίστα». Όταν μίλησα για την παράνομη μετανάστευση το 1994, θεωρήθηκα η μετενσάρκωση του Χίτλερ. Αλλά έλεγα ακριβώς αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ σήμερα», καταλήγει ο κ. Βορίδης.


--------------------------------------------------------------------------------
Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο George Gilson και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 13ης Ιουλίου 2011 της εφημερίδας Athens News.

Δεν υπάρχουν σχόλια: